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Dear Dr. Clough:

Your Petition for Declayatory Ruling on behalf of the Mason City
School District was filed in this office on March 21, 1977. The first
issue presented in your Petition centers around Section 285.1(1), The
Code 1975, The relevant portion of that Section reads as follows:

Boards in their discretion may provide transportation for
gome or all resident pupils attending public school or
pupils who attend nonpublic schools who are not entitled
to transportation. Boards may collect from the parent or
guardian of the pupil not more than the pro rata cost for
such optional transportation, determined as provided in
suksection 12.

The first question raised in your Petition regarding this Section is
as follows:

In your opinion, may this provision of the law be inter-
preted to mean that boards may provide optional transpor-
tation at less than or on some basis other than the pro
rata cost determined as provided in subsection 127

Based upon Information provided in your letter, I feel that if the
District were to provide the transportation via district-owned school buses,
the optional transportation may be provided at a cost up to but not greater
than the pro rata cost determined as provided in subsection 12. However,
you mentioned the district is considering making arrangements with a private
contractor, If the private contractor utilizes common carrier type vehicles,
Section 285.1(5}, The Code 1975, may apply. The relevant portion of that
section reads as follows:




- through 670--22,7 of the Iowa Administrative Code may apply. Consequently,
|
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Where transportation by school bus is imﬁracticable@or not
available or other existing conditions warrant it, é&range—
ments may be made for use of common carriers . . . at a cost
based upon the actual cost of service and approved by the

- Board.

Also, if the 0ptiohal transportation is provided via the common carrier type
vehicles, the Department's proposed amendments to the Iowa Administrative

" Code, Rules 22.43 through 22.43(6) would be applicable. (see enclosed)

If the private contractor utilizes regular school buses, Rules 670-22.3

G

I feel if the district provides the optional transportation via district-
owned buses, the district may provide the optional transportation chargin

an amount up to but not exceeding the pro rata cost. If the district pro-~
vides the optional transportation via a common carrier or private contractor,

I feel the cost would be based upon the actual cost of the service as approved
by the board.

The second issue presented in your Petition centers around Section 285.1(14),
The Code 1975. The relevant portion of that section reads as follows:

Resident pupils attending a nonpublic school located either

within or without the school district of the pupil's residence

shall be entitled to transportation on the same basis as

provided for resident public school pupils under this section.

The public school pupil shall determine the days on which bus service
; is provided, which shall be based upon the days for which bus

service is provided to publie school pupils, and the public school

district shall determine bus schedules and routes. 1In the case

of nompublic school pupils the term "school designated for

attendance" means the nonpublic school which is designated for

attendance by the parents of the nonpublic school pupil.

The second question raised in your Petition regarding this section is. as
follows:

In your opiniom, does the provision of the law mean that
when optional transportation, as we propose, is provided
nonpublic school students, the public school district is
precluded from requesting the nonpublic school to pay for
their nonpublic school students the difference between
the established fee for optional transportation and the
actual cost of such transportation service? Furthermore,
should the nonpublic school refuse to enter into such an
arrangement, may the public scheool provide such optional
transportation to public school students only?
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I feel that you are required to provide the optional transportation
to all public and nonpublic students on the same basis within the limits
the district has established and the receipt of that optional transportation
is then discretionary with the parents. The nonpublic school would not be
involved at all. 1 feel that your distriet could negotiate a contract with
the private contractor for the service and subsequent to that contract,
charge the parents of all students being transported, both public and non-
public, the difference between what the district will subsidize and the
actual cost of the service.

Sincerely yours,

Y Z AN RN

Robert D. Benton, Ed.D. :
State Superintendent of Public Instruction
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