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April 19, 1979

Superintendent Arnold L. Bradley
Fagle Grove Community School District
Eagle Grove, Towa 50533

Dear Superintendent Bradley:

Your "Petition for Declaratory Ruling' was filed in my office
on March 26, 1979. 1In it you raise four questions. My response to
all four is in the affirmative. My reasoning for each response is
set out below.

I.

1. Does the local Board of Education have the authority
to establish and approve alternate school activities or
experiences for school credit with the amount of credit
allowed to be established by the Board?

Section 280,14, The Code 1979, clearly mandates the estahblishment
of "graduation requirements" by the board of directors of each school
or school district. Local school authorities, therefore, have consider-—
able discretion in establishing and approving alternmate school activities
or experiences for the granting of credit toward graduation. This view
is further strengthened by Departmental Rule 670--3.5(10) which defines
"Unit of credit,” and authorizes two altermatives to traditional class-—
room instruction., The relevant portion of that rule reads as follows:

In order for a course to yield one unit of credit, it
must either be pursued for thirty-six weeks for at least
two hundred minutes per week or for the equivalent of one
hundred twenty hours of instruction. The Boavrd may award
on a performance basis through the administration of an
examination, provided that said examination covers the con-
tent ordinarily included in a regular course in the subject
involved. [emphasis added]

In addition, Chapters 288 and 289, The Code 1979, provide authority for
evening and part-time programs for students meeting specified criteria,
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IT.

2. May the local Board of Education grant academic credit
for credit earned in a community college class if that class
is taught by a certified instructor? 1In other words, the
credit earned would be granted by the high school with the
same credit used later for college transfer or as credit
applied toward the A.A. degree. '

In addition to my discussion in Part I. above, there are several
sections of the Code which refer to the provision of area school courses
to secondary school students. Section 280A.25, subsection 9, expressly
authorizes such activities. Here follows the terms of that subsection:

(9) Make arrangements with boards of merged areas and local
school districts to permit students attending high school to
participate in vocational-technical programs and ebtain credit
for such participation for application toward the completion

of a high school diploma. The granting of such credit shall be
subject to the approval of the state board. [emphasis added]

A second, Section 442.4, subsection 1, first unnumbered paragraph, provides
authority for local school districts to count students attending an area
school in its student enrcollment count for state aid purposes. Here follows
the terms of that paragraph:

Resident pupils of high school age for which the district
pays tuition to attend an Towa area school are included in ,
basic enrollment on a full-time equivalent basis as of the i
second Friday of September in the base year for the budget
year beginning July 1, 1979 and each subsequent budget year.

Another, Sectioﬁ 282.26, provides, in part, as follows:

The state board of regents and the department of public
instruction may by rule permit such students to attend any
institution of higher learning under their jurisdiction.
Credit earned in any such course at a junior college, college
or university may be applied toward credit for high school
graduation,

Additionally, Departmental Rule 670--4.9 provides the authority for area
schools to accept high school students in appropriate circumstances.

ITL.

3. If the Board accepts the college course as part of the
high school curriculum, does this credit then become the
basis for athletic eligibility in the local high school?

While the answer fo your third question is generally yes, there may be
some exceptions. Rules of the Department which deal with this issue are found
at 670--9.14(1) and (3). The relevant terms of those provisions read as follows:
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9,14(1) All contestants must be enrolled and in good standing
in a school that is a member in good standing of the organi-
zation sponsoring the event.

9.14(3) All contestants shall be regular students of the school
in good standing; they shall have earned fifteen semester hours
of credit toward graduatiom in the preceding semester of school,
and shall be making passing grades in subjects for which fifteen
semester hours credit is given for the current semester as deter-
mined by the local school administrator. {emphasis added]

As long as a student is enrolled in a secondary school for the appropriate
number of course credits and maintains appropriate grades, he or she would
likely be eligible even when some of the course credits are earned at a merged
area school. However, it must not be forgotten that other eligibility require-
ments remain applicable. For instance, a student cannot compete on a high
school team and also compete or train with a college squad. See Rule 670--
15(8).

Iv.

4., In the event local high school classes have room for stu-
dents without overloading the class, may local school patrons
who have already graduated from high school attend such classes
if payment is made for materials and texts? The question is
whether tuition is necessary for this type special envollment
if the class is already scheduled and space in the class 1is
available.

Section 282,6 provides that district residents may attend classes as
long as those who have already graduated pay a sufficient fee to cover the
cost of instruction. The relevant portiom of that section reads as follows:

Every person, however, who shall attend any school after
graduation from a four—-year course in an approved high
school or its equivalent shall be charged a sufficient
tuition fee to cover the cost of the instruction received
by such person.

I do not think the word"tuition," as used in this section, has any particular

relationship to “tuition" charged a nonresident student under the provisions

of Section 282.1. This section merely requires that schools charge a sufficient
fee to cover the cost of the imnstruction. Because there are a number of dif-
ferent ways to deteérmine an appropriate fee, a board of directors would be

well advised to study the issue and develop a uniform policy to provide guidance
for making such determinations.
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