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Dear Mr. Phillips and Ms. Reimer:

Your "Petition for Declaratory Ruling" on behalf of the South-
east Warren Community School District was filed in my office on
April 19, 1978, 1In it, you outline a factual situation which in-
volves a high school student with a learning disability who attends
several hours of special education classes per day with the balance
of the school day spent in regular classroom instruction. The stu-
dent has been previously suspended from school on several occasions
due to repeated violations of written School District rules which
apply to all School Distriect students. The student and his parents
were notified following the last vielation that further violation
of the District's rules could result in a recommendation to the Board
of Directors for the student's expulsion from school. The student
did subsequently violate the District's rules and was recommended for
expulsion by both the High School Prinecipal and the Superintendent.
You raise several questions in regard to these factual circumstances.

I.

1. Whether school district rules and regulations for student
conduct established by the Board of Directors apply equally
to special education students such as the student described
above.

Generally speaking, special education pupils should be expected
to follow the same rules and regulations for student conduct as any
other student enrolled in the Distxict. Sometimes, however, the nature
of the specific handicap would reguire alteration in rules to accom~
modate the handicapped child. An example of this might be an exten-
tion of the time necessary to pass between classes. If a child is




capable, as most are, in understanding and observing the rules, the
handicapped child should be expected to be in conformance with valid
school rules and regulations of conduct.

II.

2. Whether repeated violation of distriet rules and regulations
for student conduct by a special education student may con-
stitute a circumstance where the student "cannot sufficiently
profit from the work of the regular classroom."

3. Whether repeated violations of distriet rules and regulations
for student conduct by a special education student may con-—
stitute a clrcumstance where the student "can no longer bene-
fit from instruction."

The statutory phrases you quote are from Section 281.8, the Code 1977.
Reading that Section as a whole, I do not conclude that the language you
have quoted has any relationship whatsoever to student discipline. The
legislative intent appears to be a clarification of a school district's
responsibility in attempting to educate a child in a least restrictive
environment whose handicaps are so severe that any efforts on the part
of the school to educate the child in that environment would be inappro-
priate. The issue spoken to in that Section deals with the student's
ability to benefit from instruction, not the effect of the student's
conduct upon the instruction of other students. There are many students
whose conduct leaves much to be desired, but nevertheless profit from
instruction. My answer to both is in the negative.

TIT.
4. Whether a school district can expel a special education student.

Assuming the term "expulsion" to mean a complete and total nonvolun-—
tary removal of a student from education programs, I must again respond
in the negative. The Iowa legislature has made it abundantly clear that
children in need of special education shall be granted the opportunity to
receive it. See Sections 257.25, subsection 5, 273.5 and 281.2., See also,
Departmental Rules 670--12.2(1) and 12.11(1). It is also clear to me
that the legislature does not feel that students identified as being in
need of special education should be totally excluded from an education.
The legislature, in 1975, amended Section 282.3, subsection 1, to preclude
such total removal of special education students from educational programs.
That subsection now reads as follows:

282.3(1) The board may exclude from school children under the

age of six years when in its judgment such children are not suf~
ficiently mature to be benefited by regular instruction, or any
incorrigible child or any child who in its judgment is so abnormal
that regular instruction would be of no substantial benefit to him,
or any child whose presence in school may be injurious to the
health or morals of other pupils or to the welfare of such school.
However, the board shall provide special education programs and
services under the provisions of chapters 273, 281, and 442 for all
children requiring special education. [emphasis mine]
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I read that section to allow students whose conduct is sufficiently
injurious to the welfare of the school to be removed from the regular
instructional program. But a school district so removing a student
remains duty bound to provide an appropriate alternative special edu-
cation program.

The difficulty of the issue you raise here is that my response to
this question appears to be in conflict with the authority of a school
board to expel students. I feel that to the extent the authority con-
tained in Section 282.4 conflicts with the language of Section 282.3,
subsection 1, the former must yield. Section 4.7 in the Code chapter
dealing with construction of statutes reads as follows:

4.7 Conflicts between general and special statutes. If a
general provision conflicts with a special or local provi-
sion, they shall be construed, if possible, so that effect
is given to both. If the conflict between the provisions
is irreconcilable, the special or local provision prevails
as an exception to the general provision.

I feel that Sectiomn 282.4 is a general provision of the Code deal-
ing with violations of school rules and Section 282.3, subsection 1, is
a more specific Section dealing with a school district's responsibility
toward special education students. I also note that Section 282.4 has
remained unchanged in the Iowa Code for over 100 years, where Section
282.3, subsection 1, was amended as recently as 1975. Thus, I must
conclude that the use of expulsion proceedings as means of changing the
placement of a disruptive special education student is precluded under
current Towa law.

1v.

5. What procedures are necessary for expulsion of a special
education student.

6. If a hearing is necessary for expulsion of a special edu-
cation student, who should serve as the hearing body or
officer in that hearing?

7. Whether expulsion procedures are necessary to remove a
special education student from regular classroom study
and to place that student totally within a special edu-
cation program of study such as a self-contained special
class or home study.

As stated above, I do not feel that expulsion proceedings are appro-
priate for students involved in special education programs. The more
appropriate procedure for handling special education students involved in
violations of school conduct rules to the extent that their actions are
significantly injurious to the welfare of the school is to request a re-
evaluatlon of the student's placement. See 670--12.19(4), Iowa Admini-
strative Code. The diagnostic-educational team re-evaluating the edu-
cational program for the student may take serious or repeated violations
of school district rules into account when determining the appropriate
placement for the student.




V.

8. Whether approval of the area education agency, contracting
with the district, is necessary prior to expulsion of a
special education student, and if so, in what form and by
whom must that approval be given.

Keeping in mind the inappropriateness of expulsion of special edu-
cation students, approval for a change in placement of students involved
in special education programs following an appropriate diagnostic-educational
team re—-evaulation must be granted by the area education agency director
of special education. See Section 273.5.

While the foregoing responses represent my reading of current Iowa
law on the questions you raised, I find it interesting to note that the
only federal court interpretation of federal law of which I am aware, on
the same issues, arrives at nearly identical conclusions to mine under
Iowa law. That decision is Stuart v. Napp, 443 F.Supp. 1235 (Con. 1978).

n
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Robert D. Benton, Ed.D.
State Superintendent of Public Instruction
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