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May 4, 1978

Superintendent James W. Rhode
Sutherland Community Schéol District
Sutherland, Iowa 51058

Dear Superintendent Rhode:

Your "Petition for Declaratory Ruling" was filed in my office
on February 24, 1978. In it you raise two questions regarding the
use of a driver education car. Your questions are as follows:

Specifically, is it in violation of the Code of
Lowa to use the driver education car to transport
rural students to class instruction and/or car
instruction and back to the student's (sic) home?

If the answer to the above question is negative,

does the driver education car have to be equipped (sic)

to meet all regulations required of a school bus, in-
cluding a chauffeur's (sic) license and bus driver's (sic)
permit for the driver?

I can find nothing in Iowa law which leads me to the conclusion that
driver education cars cannot be used to transport rural students to class
or to street or highway laboratory instruction. My response to the first
question is in the negative.

In response to the second question, I must respond in the affirmative.
I know that this response possibly negates any benefit to a school district
resulting from my response to your first question; however, I have been un-
able to determine any other satisfactory answer. Section 321.1, subsection
27, the Code 1977, defines "school bus," and the provisions of that subsec—
tion follow:

"School bus" means every vehicle operated for the
transportation of children to or from school, ex-
cept vehicles which are: (a) Privately owned and
not operated for compensation, (b) Used exclusively
in the transportation of the children in the im-
mediate family of the driver, (c) Operated by a
municipally or privately owned urban transit com-
pany for the transportation of children as part of
or in addition to their regularly scheduled ser-
vice, or (d) Designed to carry not more than nine
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persons as passengers, either school owned or
privately owned, which are used to transport pupils

to activity events in which the pupils are partici-
pants or used to transport pupils to their homes in
case of illness or other emergency situations. The
vehicles operated under the provisions of paragraph
"d" of this section shall be operated by employees

of the school distriect who are specifically approved
by the local superintendent of schools for the assign-
ment.

It is eclear under that definition that any vehicle operated for the
purpose of taking children to and from school is a '"school bus'" unless the
vehicle is specifically exempted. 1T do not feel that any of the enumerated
exceptions would include a driver education car used to transport students
to and from class and laboratory instruction. Thus, a driver education car
so utilized must be considered a school bus and must conform to all legal
requirements of a school bus, and the driver of the vehicle must possess a
chauffeur's license and school bus driver's permit. See 1964 0.A.G. 328.

Although you did not request a respomnse on other points, I feel inclined
to remind you of several other matters to consider: First, I have been ad-
vised that most automobile dealer loan agreements for the use of driver edu-
cation cars provide that the wvehicle loaned may be used only for purposes of
instruction; second, your School District's liability insurance policy may
contain provisions bearing on the subject; third, providing transportation
for driver education students may be improper unless transportation is pro-
vided on a similar basis for other school programs; and fourth, the utili-
zation of the driver education car for transportation to and from class and
laboratory instruction may interfere with the driver education instructiomal
program. I would suggest you investigate and consider these additional
matters before you decide whehter or not to utilize the driver education
cay in the manner you have cutlined.

Si 1y yours,
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Robert D. Benton, Ed.D.
State Superintendent of Public Instruction
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