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Dear Superintendent Wilbeck:

Your "Petition for Declaratory Ruling" was filed in my office on
December 18, 1978. 1In it you outline a circumstance wherein the Maurice-
Orange City.Community School District Board of Directors has adopted a
policy, to be effective July 1, 1979, regarding nonresident shared-time
gstudents. Under the terms of the policy, nonresident students attending
a nonpublic high school who participate in a shared-time program will be
charged a tuition rate equivalent to the amount of school district revenue
generated through local property tax under the state'’s School Foundation
Program. TFor the current year, approximately 35% of the District's revenue
is generated from state aid and about 65% is generated through local prop-
erty tax. Apparently, in making its decision, the District Board felt that
it was not appropriate for the Maurice-Orange City Community School District
taxpayers to bear the tax burden for the nonresident shared-time students
involved in the program. The District policy reads, in part, as follows:

Tuition will not be assessed for private school students
who are residents of the Maurice-Orange City District.
Nonresident students are to be charged tuition at a rate
equal to a pro-rate share of the allowable tuition rate,
reduced by the per pupil state aid for the school district.

From the foregoing facts, you raise five questions:

1. Does Iowa Cide 282.1 regquire the Maurice-Orange City District to charge

non~resident gtudents tuition?
L]

2. Does Towa Code 282.1 require the District to charge non-resident shared-
time students tuition?

3. If the answers to questions 1 and 2 are No, does the Mauriece-Orange
City Board of Education have the authority to impose a tuition cost
according to Section 282,247
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4. Does Towa Code 442.4 require that tuition charges be made to
parents or guardians of non-resident shared time students, or
could the tuition charge be made to Unity Christian High School?

5. If the Board is allowed to, by law, and chose not to charge
shared time non-resident student tuition, must this same policy
be applied to any other non-resident student whoe may wish to
attend Maurice—-Orange City schools?

The answers to your First two gquestions are found in the lust sentence of-
Section 282.1, The Code 1977. That sentence recads as follows:

282.1 School age - monresideats. . . . Nonresident children
shall be charged the maximum tuition rate as determined in
section 282.24 with the exception that those sojourning tem—
porarily in any school corporation may attend school therein
upon such terms as the board may determine.

Under the mandatory terms of that Section, nouresident students, except for
those students residing temporarily in the District, must be charged tuition.
Neither Section 282.1, nor any other Code section of which I am aware, ox-
cludes nonresident shared-time students from the requirement to pay tuitiom.
The answers to your {irst two questions are in the affirmative.

Due to my affirmative response to the first two questions, it is not
necessary to answer your third question.

In part, the answer to your fourth question is found in the third para-—
graph of Section 442.4, subsection 1. ‘The provisions of that paragraph read
as follows: :

442 .4 Enrolliment.

ok Xk ok kX %k ok % X
Shared-time and part-time pupils of school age, irrespective
of the districts in which the pupils reside, are included in
basic enrollment as of the second Friday of January in the base
year, in the propertion that the time for which they are enrolled
or receive instruction for the school year is to the time that
full-time pupils carrying a normal course schedule, at the same
grade level, in the same school district, for the same school
year, are enrolled and receive instruction. Iuition charges to

the parent or guardian of a shared-time or part—-time out-of-district
-pupil shall be reduced by the amount of any increased state aid
occasioned by the counting of the pupil. [emphasis added]

oA ok k% % k% X %

section 442.4, standing alone, does not require the payment of tuition (that
requirement is found in Section 282.1)., However, I think it is sufficiently
implicit that tuition charges for nonresident shared-time students are the
responsibility of the parents and guardians. While there is, to my knowledge,
no reason why a third party could not pay the tuition charge, on behalf of the
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arent or guardian, it is not likely that any third party, such as the non-
public scheol in your fact circumstance, could be required to pay tuition
for shaved~time students attending your school.

While not specifically a part of your request for a ruling, I feel that
I should emphasize here that under the provisions of Section 442.4, shared-
time pupils must be included in the District enrollment count irrespective
of their residence, and the tuition charged to parents and guardians must he
reduced by ''the amount of any increased state aid occasioned by the count-
ing of the pupil." If a district has 35% of revenue generated as statc aid
and 657% generated from local property tax for the current school vear, as
vou have indicated is true in youtr District, parents and guardians of non-
resident shared-time students must bave their tuition charge reduced by 35%.
It should be pointed out, however, that to actually relieve the Distriet tux-
payvers of the tax burden occasioned by the nonresident shared-time students,
it would be necessary to reduce the District's tax asking by an amount equal
to the tuition collected on such students. While this will not reduce the
tax burden in the year the tuition is charged, it will subsequently reduce
the tax burden.

Your fifth question appears to be based upon an Attorney General's Opinion
appearing at 1974 0.A.G. 82 which ruled that school districts which waived the
right te collect tultion from a nonresident pupil must provide equal treatment
to all other nonresident students enrolled in its schools. Subsequent toe the
issuance of that opinion, however, Section 282.1 was amended to require, as
quoted above, that receiving districts charge tuition to nonresident studeénts.
The receiving school district no longer has the discretionary authority to waive
tuition for nonresident students.

Sincerely yours,

T S Bk

Robert D. Benton, £d.D.
State Superintendent of Public Instruction
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