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Dr. Patrick T. Kelly, Administrator
GREEN VALLEY AEA XIV
Creston, Iowa 50801

Mr, James A. Paulsen, Superintendent
MJRRAY COMMINITY SCHOQ, DISTRICT
Mirray, Iowa 50174

Dear Dr. Kelly and Mr. Paulsen:

On July 31, 1986, we received your Petitions for Declaratory Ruling,
filed on behalf of the board of directors of Green Valley AEA XIV and
Murray Community School District., 'The three questions posed for our
consideration in the two petitions relate to supplemental weighting for
students who receive academic credit for courses obtained through
satellite technology and to an instructor's certification needs under Iowa
law and departmental rules. Because both Petitions raise a common
question and deal with the same facts, we will address them in one Ruling.

As described, and as the literature acoompanying your Petitions
explains further, students in the Murray, Prescott, and Dumont community
school districts are to receive instruction via satellite, their boards
having contracted with Texas Interactive-Instructional Network (TI-IN) for
the school year 1986-87. The instruction emanates fram Region 20
Education Service Center in San Antonio, Texas, and is taught by an
instructor employed in Texas. You allege that the "additiomal curriculum
offerings made possible by the use of this technology would not otherwise
have been available."”

1. Your question is, "Does a student attending a class in which
satellite television technology is utilized for delivery of instruction
[meet] the requirement that the student is attending a class '. . . taught
by a teacher who is employed by another school district . . .' in order to
qualify for additional weighting?"

The relevant Iowa statute reads, in pertinent part, as follows:
442 .39 Supplementary weighting plan.
In order to provide additional funds for school

districts which send their resident pupils to another
achool district or to an area school for classes, which
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jointly employ and share the services of teachers under
section 280.15, or which use the services of a teacher
employed by another school district, a supplementary
weighting plan for determining enrollment is adopted as
follows:

1. Pupils in reqular curriculum attending all their
classes in the district in which they reside and
taught by teachers employed by that district, are
assigned a weighting of one.

2. Pupils attending classes in another school
district or an area school, attending classes
taught by a teacher who is employed by another
school district, are assigned a weighting of one
plus five tenths times the percent of the pupil's
school day during which the pupil attends classes
in another district or area school, attends
classes taught by a teacher who is employed by
another school district if the school budget
review cammittee certifies to the state
comptroller that the shared classes or teachers
would otherwise not be implemented without the
assigmnment of additional weighting.

L] - *

Iowa Code § 442.39 (Interim Supp. 1985).

The crux of the issue is whether or not the teacher, employed in this
case by an Area Service Agency in Texas, is a teacher “"employed by another
school district" for the purposes of supplemental weighting. I think the
answer to this question is no.

Initially, note that an Iowa area education agency (AEA) is not deemed
to be a "school district"™ and its board does not have the same powers and
duties as a school district's board of directors. Compare Iowa Code §
274.1 (1985) and Iowa Code § 283.3 (1985). As an Iowa AEA is not an Iowa
"school district," neither is a Texas area service agency an Iowa school
district. Further, it is axiomatic that the education laws of Iowa are
written for Iowa schools. One would be hard-pressed to read into the
current law a provision for an Iowa school district to share a teacher
with a Texas school district, let alone the Texas equivalent of an AEA.

2., Dr. Relly's second and third questions pertain to current
certification requirements as applied to the satellite televised
instruction:

Must a teacher who is certified in a state from which
satellite television instruction emanates be certified
in Iowa, the state in which the student receiving
instruction resides? If the teacher must be certified
in Iowa, can the certification be granted on a
reciprocal basis?
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The applicable statutes and rules in this area read as follows:

Certificates required.

The board of educational examiners shall issue
certificates pursuant to § 257.10, subsection 11. A
person employed as an administrator, supervisor, school
service person, or teacher in the public scheools shall
hold a certificate valid for the type of position in
which the person is employed.

Iowa Code § 260.6 (1985).

Certificates to applicants from other states or
countries.

The board of educational examiners may, at its
discretion, issue any teacher's certificate provided
for in this Act to an applicant from another state or
country who files with the board evidence of the
possession of the required qualifications or the
equivalent thereof. The board of educational examiners
is hereby authorized to enter into reciprocity
agreement with any other state or country for the
certification of teachers on an equitable basis of
mutual exchange, when such action is in conformity with
law.

Courses, classes, or programs offered in this state by
out-of-state institutions must be approved by the board
of educational examiners in order to fulfill
requirements for certification or renewal of
certification of an applicant.

Iowa Code § 260.10 (1985).

Applicants desiring Iowa certification.

Certificates are issued only upon application filed on
a form furnished by the department of public
instruction. This form is available upon request from
the teacher education and certification division, or
also fram Iowa college and university education
departments, local superintendents, and area agency
administrators.

Any applicant for certification who is a graduate of a
baccalaureate or postbaccalaureate teacher preparatory
program from a recognized Iowa (see 13.10) or

recognized nonIowa institution (see 13.11) shall have
the recommendation of the properly designated official
of the recognized teacher education institution where




Dr. Relly and Mr. Paulsen -4 - Angust 18, 1986

the preparation was completed. Such applicant shall be
deemed to have met requirements for initial, regqular
certification in Iowa, provided the level of
preparation required in Iowa has been attained.

670 Iowa Admin. Code 13.1l.

The answers to these questions, based on current Iowa law and
departmental rules, are yes, the Texas teacher must have Iowa
certification if he or she is providing the instruction to the Iowa
students, and no, the Texas teacher cannot be granted certification on a
reciprocity basis because this department has no reciprocity agreement
with any other state for purposes of certification. All applicants must
meet Iowa certification requirements. Consequently, if this Texas teacher
applied for a Iowa teacher's certificate and met the requirements, he or
she would be issued a certificate entitling him or her to teacher Iowa
students.

Although we can appreciate the potential benefits of the technology
described in your Petitions, there simply is no authority under existing
law for giving supplemental weighting for this type of "sharing,™ nor do
we permit non-Iowa certified teachers to teach Iowa students in an
approved school setting.

Sincerely yours,

//24 D Be?~

Robert D. Benton, Ed.D.
Director, Department of Education
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