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DA: March 14, 2022 
RE:  Interpretation of Iowa Code section 92.9 
 
The Department of Education has been asked for an opinion about the meaning of Iowa 
Code section 92.9 (2022).  That section reads, with added emphasis: 

 
The provisions of sections 92.8 and 92.10 shall not apply to pupils working 
under an instructor in a career and technical education department in a school 
district or under an instructor in a career and technical education 
classroom or laboratory, or industrial plant, or in a course of career and 
technical education approved by the state board for career and technical education, 
or to apprentices provided they are employed under all of the following 
conditions: 

1. The apprentice is employed in a craft recognized as an 
apprenticeable trade. 

2. The work of the apprentice in the occupations declared 
particularly hazardous is incidental to the apprentice's training. 

3. The work is intermittent and for short periods of time and is 
under the direct and close supervision of a journeyperson as a necessary 
part of apprentice training. 

4. The apprentice is registered by the office of apprenticeship of the 
United States department of labor as employed in accordance with the 
standards established by that department. 

 
Specifically, the Department was asked what it means to be “a course of career and 
technical education approved by the state board for career and technical education.”   
 
The State Board of Education is the state’s board for career and technical education 
(“CTE”).  Iowa Code § 258.2.  The State Board has five enumerated duties, two of which 
are relevant.   
 

1. Approve the multiyear state plan developed in accordance with 
applicable federal laws and regulations governing career and technical 
education. 

3. Adopt rules prescribing standards for approval of school district career 
and technical education programs; and community colleges with career and 
technical education programs; and practitioner preparation schools, 



 

 

departments, and classes, applying for federal and state moneys under 
this chapter.  

 
Id. § 258.3A (emphasis added).  The State Board’s relevant duties are approving the 
State’s Perkins V plan and approving rules governing the approval of district CTE 
programs. The Code delegates the approval of CTE programs to the Department, 
pursuant to rules adopted by the State Board. The rules adopted pursuant to subsection 
3 are found at Iowa Administrative Code rule 281—46.6. If a district fails to submit a 
CTE program approval and review or fails to comply with any Department-required 
corrective action, the district’s CTE program could not be used to meet general 
accreditation standards.  Iowa Admin. Code r. 281—46.7(2).   
 
If the instruction is provided by the district’s CTE program (“working under an 
instructor in a career and technical education department in a school district”) or 
pursuant to a CTE  program approval and review approved by the Department (“in a 
course of career and technical education approved by the state board for career and 
technical education”), the instruction meets the section 92.9’s exception to the 
prohibition on “child labor” in dangerous occupations in section 92.8. This would 
include off-campus work-based learning if it was part of the Department-approved CTE 
program or the student was “working under” a CTE instructor, with what constitutes 
“working under” being based on the facts of each case. 
 
Further, in the opinion of the Department, the State Board does not need to approve 
each course, so long as the course is part of the district’s Department-approved CTE 
program.  
 
In conclusion, the exceptions in section 92.9 are satisfied if the student is “working 
under an instructor in a career and technical education department in a school district” 
or the course is part of a district’s Department-approved CTE program. In order to 
properly oversee student progress and award credit, the district instructor must 
evaluate student progress at the worksite quarterly with additional visits as needed. 
 
The student’s involvement in offering would still need to meet the requirements of 29 
C.F.R. section 570.50; however, state law would not impose additional requirements 
beyond Department approval of the course as part of a district’s CTE plan or the 
student “working under” a district CTE teacher.  
 
Please contact Thomas Mayes (Thomas.mayes@iowa.gov) if you have any questions.  
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