STATZ OF

L TN,
TERRY £ BRANSTAD covemnoz . S DEPARTMENT OF EDUCATION

WILLIAM L LEPLEY EDD. DIRECTOR

Declaratory Ruling #42
{Cite as 5 D.o.E. Decl. Rul. 22)

April ¢, 1990

Mr. Gerald L. Hammond
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718 Equitable Building
. Des Moines, Iowa 30309

Dear Mr. Hammond :

On February 18, 1990, Petitionmer Iowa State Education Association
" [hereafter Petitioner or ISEA] filed for a Declaratory Ruling on behaif of
“those school districts whom ISEA represents, through its local educatioen
affiliates, in the collective bargaining process. Petitioner waived its
right to a Ruling or denial within 30 days. See Iowa Admin. Code 281--3.4
(incorporating the Iowa aAdmin. GCode Uniform Rules for Declaratory Rulings
(1986)). The Petitioner seeks answers to two questions related to the
proper method of distribution of Phase 1 funds.

The Department provided notice and a copy of the Petition to, inter
‘alia, the Iowa Association of School Boards [hereafter the Association or
IASB] who sought, by motion, to intervene in the Petition. We afforded
IASB the opportunity to meet with Department staff and the Petitioner, as
anticipated by the rules, on March 19, 1990; we accepted its brief and
neard oral argument from IASB counsel. We hereby deny IASB’s Motion to
Intervene, which was scught for the purpose of appealing a ruling adverse
to its position.

I
Facts

The hypothetical set of facts upon which the Petition for Declaratory
Ruling was requested and on which the Ruling itself rests are as follows:

a. That, in 1987-88, the Iowa Community School
District (intended to represent any school districe
within the geographical confines of ILowa, and
‘hereinafter referred to as District) received $30,000
in Phase I funds with a staff representing 40.0 FTE
(fuil time equivalency). :
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b. That the Phase I funds received in 1987-88, and in
all subsequent school years hereinafter designated,
wore those funds available from the State cof Iowa
pursuant to Sections 294A.4 through 294A .6 (Code of
Towa (1989). -

C. That, in 1988-89, the District received $30,000 in
Phase I funds with a staff representing 40.0 FTE.

Cd. That due to a base increase in the salary schedule
the "regular compensation,” for those teachers in the
District earning less than $18,000 as "regular
compensation,” collectively increased by $5,000 from
1987-88 to 1988-89. "Regular compensation" is defined
in Section 294A.2(8).

e, For 1988-89, the District, therefore, needed only
$25,000 in Phase I funds, as opposed to $30,000 in the
prior year, to bring all teachers earning “regular
‘compensation® cof less than $18,000 in 1988-89 to the
minimum level of $18,000 as required by Section 2944 .3,
Gode of Iowa (13289).

g That no teacher who raceived Phase I funds in
1987-88 received any Phase I funds in 1988-89 if his or
her "rsgular compensation," established by virtue of
the salary schedule, increased to 518,000, or more, in
1988-89.

k. That for 1988-89, a Phase II plan was established
within the District pursuant to the provisions of
Sections 294A.8 through 294A.11, Code of Iowa (1989).

Petitjon for Declaratory Ruling, pages 1-2.1
The questions presented are as follows:
L. Must the "excess Phase I funds" of $5,000 under
the above-stated facts for the 1988-89 school year be

distributed to teachers through the Phase II plan in
place for the same 1988-89 school year?

1 petitioner also included three additional paragraphs of hypothetical
"facts" (paragraphs (f), (i), and (j)) which we have elected to exclude.
Paragraph (f) is not a fact but a quasi-legal conclusion that begs the
ultimate question posed. Paragraphs (i) and (i) state "facts" related to
how Phase I funds were or are perceived by a fact-finder or arbitrator.
These paragraphs add little or nothing to the foundation for the ruling
and only serve to complicate the issue or represent an atrempt to sway the
Director of Education’s views on the questions presented by postulating
how another decision maker has viewed Phase I funds.




2, If "excess Phase I funds’ exist, or axisted, in
_any school year subsequent to the enactment of Chapter
2944 by the Iowa legislature, must those excess Phase I

funds now be distributed retroactively to the teachers
in the District through the current Phase I1 plani?

petition for Declaratory Ruling, page 3. Petitioner desires affirmativse
"answers to both questions. :

IT.
Conclusions of Law

In 1987, the General Assembly passed H.F. 499, codified at Iowa Code
chapter 294A "Educational Excellence Program -- Teachers." The chapter
" establishes three distinct programs of monetary enhancement for .
certificated (licensed) instructional employees in public schools and area
education agencies: Phase I ("The recruitment of quality teachers"),
Phase II ("The ratention of quality teachers”), and Phase III ("The
snhancement of the quality and effectiveness of teachers through the
- utilizarion of performance pay”). Iowa Code §294A.1 (1989). The
questions posed herein require an understanding of Phase I directly and
“Phase II peripherally; Phase III is not at issue.

Phase I raises salaries to a level of $18,000 for full-time public
school tsachers. JIowa Code §294A.5. The General Assembly established
that in the first year (1987-88 school year) of Phase I, 'each school
district [LEA] and area education agency [AEA] shall certify . . . the
names of all teachers employed . . . whose regular compensation is less
than eighteen thousand dollars per year for that year [1987-88) and the

“amounts needed as minimum salary supplements." Id. For subsequent years,
the amount of funds allocated to each district remains the same as in the
first year of Phase I unless an LEA or AEA "reduces the number of its
full-time equivalent [FTE] teachers below the number employed during the
school year begianing July 1, 1987," in which case the State reduces the
amount of money to that LEA or AEA accordingly. The reduction is based on
the 1987-88 supplement amount and does not reflect salary increases since
that year. Id. Appropriaticns have been made in school years 1987-88,
1988-89, and 1989-90 to fully fund Phase I.

In most, if not all LEAs and AEAs, the salary schedule increases
annually, or possibly every two years. Therefore, the district that in
1987-88 had a minimum salary of $15,000 would be expected to have a higher
minimum salary in 1988-89 or 1986-90. Despite that fact, however, the
General Assembly did not attempt to provide annually only those dollars
‘nacessary to bring teachers below 518,009 to the minimum level. Instezad,
absent. any FTE reduction in sta¥f, a school district received the same
amount of Phase I money in subsequent years (post 1987-88) as it received
in 1987-88, although predictably the moneys "needed’ for the $18,000
minimum would be less in each succeeding year. This alleged discrepancy
forms the basis of Petitioner’s questidn of what must be done with "excess
Phase I funds." ' ’




23

£l ‘s position that the diffsrence {between what was reguired
in 1987-88 to bring salaries to $13,000 and what was needed in subsequant
years to fulfill the same purpose) creates an annual "excess" apparently
rests on its assumption that Phase I funds must be used solely to raise
the salaries of those teachers whose regular compensation is below 318,000

~to $18,000. I do not agres.
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The moneys appropriated for Phase I, II, and III "shall be expended
“only to pay for increases in the regular compensation of teachers and
other salary increases for teachers, to pay the costs of the employer’s
share of federal social security and Iowa public employees retirement
system, or a pension and annuity retirement system established under
chapter 294, payments on the salary increases, and Lo pay costs associated
with providing specialized or general training." Iowa Code §294A.3
(1989) (emphasis added). The only prohibitive restriction is on "pay
earned by a teacher for performance of additional noninstructional
duties.” Id.

"Regular compensation” is defined as "the annual salary specified in

the teacher’s contract pursuant to the salary schedule . . ., " and is
exclusive of extra duty pay and the fringe benefits paid by the school
. district employer. Iowa Code §294A.2(6). The term "regular compensation”

is not limited to the local salary schedule figure. It includes Phase I
_funds: the law thereafter states, "For the school year beginning July 1,
"1987 and succeeding school years, the minimum annual salary paid to a
full-time teacher as regular compensation shall be eighteen thousand
dollars." Iowa Code §294A.5 (emphasis added). Petitionmer has, I think,
correctly pointed out that the Educational Excellence Act did not mandate
that all districts adopt a salary schedule with an $18,000 base. Instead,
the allocation to each district has the effect of raising to $18,000 the
"regular compensation” of the teachers previously below that figure on the
salary schedule.

The fact that the same amount of money is appropriated annually for
Phase I (unless a district reduces its FTE from what it was in 19387-88)
despite a predictably rising salary schedule, is certainly evidence that
.there was no legislative intent to limit Phase I to the exact dollar
amount needed to fund $18,000 minimum salaries. As further evidence that
the General Assembly did not intend to define Phase I as Petitioner
suggests is the absence of a reversion of funds by a district whose salary
schedule increases annually Compare 294A.5 and 294A.6 and .16 (Phase III
moneys do revert to the State if not spent in the year allocated or the

second year after.)

Finally, the most compelling argument against Petitioner’s posited
naxcess Phase 1" money theory is the practical application of how the
money is needed to fund more than the difference between the district’s
salary schedule and $18,000. Assuming the hypothetical Iowa Community
School District had a §15,000 base salary in schocl year 1987-88, with
only ten teachers at three thousand dollars below the $18,000 minimum,
that district would receive $30,000 in the first year of Phase I.

Let us assume that in the next year, following negotiations, the base
salary is raised to $16,000, with the same staff., The amount needed to
bring those same ten teachers to $18,000 is now $20,000, but the balance
({$10,000) of the §30,000 allocation is still required to fund the salary
schedule. An illustration may be helpful.
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Base Salary + To §18K 10 Teachers Phage I Funds
Year 1 515,000 . 83,000 33,000 x 10 = 830,000 530,000
| _ eV
1,000
¥
“Year 2 16,000 2,000 2,000 x 10 = 20,000 "
' ”} 1,000 x 10 = 10,000
: 30,000
'{,000
Year 3 17,00 1,000 1,000 x 10 = 10,000 "
[ 2,000 x 10 = 20,000
30,000
{,Q00
Year & . 18,000 0 -- 0 "
3,000 x 10 = 30,000
530,000

As is apparent, the money required to ralse the salaries of the ten
teachers to $18,000 and fund the regular salary schedule which has
increased is still $30,000 in year two. (In year two, the district

- requires $2,000 per teacher to raise their salaries to $18,000 from

816,000 ($20,000) plus $1,000 per teacher [times ten teachers] to raise
the salary schedule from $13%,000 (1987-88 year one) to the year two
$16,000 = total $30,000.)

Thus the conclusion I reach is that there is no "excess' Phase I money
 because what is not needed to raise a teacher’s salary to $18,000 in
subsequent years is still needed to fund the salary schedule (payments on
the salary increases® and "other salary increases") See §294A.3. This
conclusion comports with the Department’s statement issued in an =arly
Educational Excellence Act interpretative document {Questions and Answers
Regarding the Educational Excellence Program #2) and is not in conflict
with a letter of advice issued from Assistant Attorney General Christie J.
Scase (Scase to Collins, 8/7/89). (Although a separate account within the
general fund is not necessary, districts must be able to show that all
Phase I funds have been spent on teachers’ salaries.)

ITII.
Decision

The answers to Petitionmer’s questions posed on page 3 of this Ruling
are (a): "No" and (b): "No,"” due to the fact that there are no ‘sxcess”
phase I funds, a pramise on which both questions were based. I am not
‘uncomfortable concluding that Phase I funds must be applied te teachers’
salaries, and that those funds may be distributed through a district’s
fhase II plan, however.

Sincerely,

N o

William L. Lepley, Ed.D.
Director
WLL:tsn
cc: Iowa Association of School Boards
Lone Tree Community School District




