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TERRY E. BRANSTAD GOVERNOR DEPARTMENT OF EDUCATION
TED STILWILL DIRECTOR

DECLARATORY RULING #50
(Cite as 15 D.o.E. App. Dec 181)

February 9, 1998

Mz. Lynn Hansen, Superintendent
Graettinger Cornmunity School Dist.
400 Lost Island Street

Graettinger, 1A 51342

Dear Mr. Hansen:

This is in response to the Petition for a Declaratory Ruling, which was filed with our office on
November 3, 1997. In your request, you asked for an interpretation of lowa Code $§282.19 and 282 31
as they apply to court-ordered student placements in a foster care facility for daytime educational programs
only. '

FACTS

The Boys and Girls Home of Graettinger [hereinafter referred to as, “the Home”] was established
approximately three years ago. Most of the students in the facility are placed there by court order. The
Home presently provides programs for sex offenders, regular education students, and special education stu-
dents. Residential treatment is provided for the sex offenders. However, approximately nine regular edu-
cation and ten special education students attend the Home for daytime classes and counseling only. These
students are not residents of the Graettinger Community School District, They are bused to the Horme from
surrounding districts on a daily basis.

The educational program is provided at the Home through a 28E agreement with the District and
statutory oversight by the arca educational agency. As part of this arrangement, Graettinger acts as the fis-
cal agent for the purpose of billing the students’ resident districts for the special education services provided
by the Home Graettinger Community School District did not count the regular education students attend-
ing the Home on its 1996 September Enrollment Count, This past year, the District was told it should count
the regular education students attending the Home because that is required by Iowa Code §282.31(1)(b)
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ISSUE

Since the Home is a licensed foster care facility under Iowa Code §282.19, does Iowa Code
§282.31(1)(b) govern how the instructional costs are paid for the regular education students who attend only
for the day?’

ANALYSIS
Iowa Code §282.19(1997) provides as follows:

A child who is living in a licensed child foster care facility as defined in sec-
tion 237.1, or in a facility that provides residential treatment as “facility” is
defined in section 125 2, which is located in a school district other than the
school district in which the child resided before receiving foster care may
enroll in and attend an accredited school in the school district in which the
child is living, The instructional costs for students who do not require spe-
cial education shall be paid as provided in section 282.31, subsection 1,
paragraph “b” or for students who require special education shall be paid
as provided in section 282 31, subsections 2 or 3.

Id (Emphasis added).

Towa Code §282.31(1)(b) provides in pertinent part that “[a] child who lives in a tacility or home
pursuant to section 282.19 and who does not require special education, and who is not enrolled in the edu-
cational program of the district of residence of the child, shall be included in the basic enrollment of the
school district in which the facility or home is located ” Initially, this subsection seems to fit the Graettinger
situation: The Boys and Girls Home is a facility or home pursuant to §282.19; the regular education stu-
dents, by definition, do not require special education; and they are not enrolled in the educational programs
of their home districts, to which they return each day. In spite of this, the payment provisions of
§282.31(1)(b) do not apply to these students because they do not “live in” the facility or home.

Jowa Code §282 31(1)(b) governs the payment of instructional costs for “[a) child who lives in a fa-
cility or home ... The regular education students who travel to and from the Home by bus every day, do
not “live in” the facility. “The place where a person lives . . is the place of his residence ” Glotfelty v.
Brown, 126 N'W. 797, 798, 148 lowa 124(1910). “The term ‘lived in’ .. is the same as residence, domicile
and place of adobe.” Freund v. Hastie, 537 P.2d 804, 806(Cal. 1995).

Because these students commute to the Home, they are not residents of the Home or of the Graet-
tinger Community School District. They should not have been counted by Graettinger as part of its Sep-
tember Enrollment Count. You were correct in not doing so. As fiscal agent for the Home, you will need
to bill the home districts of the regular education students for their non-resident tuition.

Y 1tis our understanding that Graettinger is presently billing the districts of the special education students. Since that an ange-
ment is not affected by our interpretation of §282.31(1){b), this ruling will be limited o the billing of the instructional costs for regular
education students.
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CONCLUSION

Your concerns about the application of §282 31(1)(b) to regular education students who are court-
placed in the Home for a daytime only educational program, were well founded. These students are not
“living in” the Graettinger Boys and Girls Home, and therefore, cannot be included in the basic enrollment
of the Gracttinger Community School District as provided by §282.31(1)(b). They are attending the day
program at the Home as non-residents and should be charged tuition as required by Jowa Code

§282.1(1997).
Smcerel‘y,ﬂf/é//

Ted Stilwill
Director
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