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Overview 
The below guidance is intended to dispel common myths pertaining to legal requirements for special 
education eligibility and evaluation.   This joint guidance should be used in conjunction with Iowa 
Administrative Rules for Special Education (IAC § 281—41), Iowa Special Education Evaluation and 
Eligibility Standards (2015), and the AEA Special Education Procedures Manual (August, 2018). This 
guidance is part of a series.  Topics included in the series scheduled to be released during the 2018-
2019 school year include: 

● Discrepancy Data & Disability Decisions 
● Determining a Need for Special Education 
● Eligibility on the Basis of Specific Learning Disability (SLD) and/or the Academic Domain 
● Eligibility for Special Education   
● Disability Suspect 

 
This guidance is issued by the Iowa Department of Education (IDE) and Iowa’s Area Education 
Agencies (AEA’s).  The IDE has statutory authority to exercise “general supervision” over Iowa’s AEAs 
and school districts.  Iowa’s AEA’s have authority to provide this guidance as they are required to be 
involved in systematic problem solving and general education interventions, and are responsible for 
child find.  Additionally, the AEA Directors of Special Education certify special education eligibility 
determinations. 

Authority 
● Iowa Administrative Code Rules § 256.1 
● Iowa Administrative Code Rules 281—41.402(2), 281—41.407, 281—41.306(4), 281—41.312-

313 
 

 
 
  



Eligibility Q&A:  Issue 4 (April 9, 2019) Page 2 of 2 

Questions & Answers: Eligibility for Special Education 

1. Question:  If there is a disagreement about eligibility for special education, who makes the 
decision?

Answer:  Under Iowa law the task of conducting the evaluation falls on the AEA. The AEA must gather 
relevant information including information from the school and family. The AEA, LEA and family must 
review the evaluation results and render a decision.  Eligibility determination teams should work 
toward consensus in determining if a child is eligible for special education services.  The individual 
team members are entitled to have input and participate (IAC § 281—41.306(1)), but not control the 
outcome. There are specific eligibility standards that must be addressed in this process and required 
procedures to meet these standards. It is not a matter of opinion. If consensus is not obtained, the 
decision lies with the AEA (IAC § 273.5(1)) and the family may pursue due process procedures.  

2. Question:  If a child is eligible and in need of special education in 1 performance area, can 
they automatically receive specially designed instruction in any other area of need?

Answer:  First, a full and individual evaluation for special education must evaluate all areas related to 
the suspected disability as well as all of the special education and related service needs, whether or 
not commonly linked to the disability category.  See  Eligibility Q&A Issue 5, Question 3.   

In determining eligibility for special education a child does not have to qualify for special education area 
by area. However, a child must need specially designed instruction (SDI) in the area of need to receive 
special education services.  For example, if a child is eligible and in need of SDI in reading and an 
evaluation indicates they do not need SDI in math to meet age/grade level expectations, they are not 
eligible for SDI in the area of math.   

Additionally, whenever an eligible individual needs non instructional supports such as 
accommodations, special seating, or transportation, these non-instructional supports must be 
addressed in the learner’s individual education plan.  This also applies to non-instructional supports in 
area/s where the learner is not receiving SDI (IDEA Due Process Hearing Decision, 28 D.o.E. App. 
Dec. 419 (2018)). 

3. Question:  Can a child be eligible for special education if they are performing adequately in 
academics such as reading and math?

Answer:  Yes. When a child is performing adequately, teams should also consider the following 
(Letter from Alexa Posny to Redacted January 13, 2010):  

1. Teams must consider the degree to which instructional supports (e.g., private tutoring,
intensified/individualized intervention, etc.) may be masking a disabling condition. (See also
Eligibility Q&A Issue 1, Question 4 for additional detail).

2. Teams must be aware that not all areas of disability are primarily “academic”.  A child might
have, for example, a behavior or motor disability and have no specific concerns in academics
(e.g., learning to read, or develop math concepts etc.). Instead this child may have specific
motor/behavior deficits that impact his/her access, involvement and engagement with
same/age expectations. A child is eligible if they have a disability and need specially designed
instruction related to any one or more of the 7 performance domains that align to the 13 IDEA
disability categories.

https://www2.ed.gov/policy/speced/guid/idea/letters/2010-1/redacteda011310eval1q2010.pdf
https://drive.google.com/open?id=1XzDRJqWbbm-1poAl_Qed_4Ln7WVc7pZz
https://drive.google.com/file/d/1dAqSZxmWAJNKBz7qkBb7bHe3AuQH8_Fv/view?usp=sharing
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