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Overview 
The below guidance is intended to dispel common myths pertaining to legal requirements for special 
education eligibility and evaluation.   This joint guidance should be used in conjunction with Iowa 
Administrative Rules for Special Education (IAC § 281—41), Iowa Special Education Evaluation and 
Eligibility Standards (2015), and the AEA Special Education Procedures Manual (August, 2018). This 
guidance is part of a series.  Topics included in the series scheduled to be released during the 2018-
2019 school year include: 

● Discrepancy Data & Disability Decisions 
● Determining a Need for Special Education 
● Eligibility on the Basis of Specific Learning Disability (SLD) and/or the Academic Domain 
● Other Eligibility Questions  

 
This guidance is issued by the Iowa Department of Education (IDE) and Iowa’s Area Education 
Agencies (AEA’s).  The IDE has statutory authority to exercise “general supervision” over Iowa’s AEAs 
and school districts.  Iowa’s AEA’s have authority to provide this guidance as they are required to be 
involved in systematic problem solving and general education interventions, and are responsible for 
child find.  Additionally, the AEA Directors of Special Education certify special education eligibility 
determinations.   
 
Authority 

● Iowa Administrative Code Rules § 256.1 
● Iowa Administrative Code Rules 281—41.402(2), 281—41.407, 281—41.306(4), 281—41.312-
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Questions & Answers: Specific Learning Disability (SLD) and/or the Academic Domain 
 
1.  Question:  Is an assessment of intellectual ability required if evaluating under the basis of Specific 
Learning Disability (SLD)?   
 
Answer:   
As part of an evaluation on the basis of SLD and/or the Academic Domain, teams are required to 
evaluate ‘lack of adequate progress’.  There are two alternative and independent methods of 
evaluating progress (A.W. vs Urbandale C.S.D., HAEA, IDOE, 2018): 
• analysis of a pattern of strengths and weaknesses in performance, achievement, or both relative 

to age/grade expectations or intellectual development 
• analysis of progress based on a child’s response to scientific, research-based intervention or use 

of other alternative research-based procedures  
 
Iowa requires use of a process based on a child’s response to scientific, research-based intervention 
or use of other alternative research-based procedures.  Thus, Iowa Administrative Code allows but 
does not require teams to determine if a child exhibits a pattern of strengths and weaknesses relative 
to expectations/intellectual development (41.307). 
 
Teams must also determine that the concern is not primarily due to one or more exclusionary factors, 
one of those being mental disability (41.309).  Evaluation teams are responsible for selecting the 
methods that best rule out this factor.   
 
Specifically, the Office of Special Education Programs responded to comments on this in authoring the 
Federal Regulations.  Specifically the comments to the Federal Regulations state:  
 

“The Department does not believe that an assessment of psychological or cognitive 
processing should be required in determining whether a child has an SLD. There is no current 
evidence that such assessments are necessary or sufficient for identifying SLD. Further, in 
many cases, these assessments have not been used to make appropriate intervention 
decisions. However, § 300.309(a)(2)(ii) permits, but does not require, consideration of a 
pattern of strengths or weaknesses, or both, relative to intellectual development, if the 
evaluation group considers that information relevant to an identification of SLD. In many 
cases, though, assessments of cognitive processes simply add to the testing burden and do 
not contribute to interventions. ...” [Emphasis added] (34 C.F.R. 300).  

 

2.  Question:  Are teams required to evaluate a child’s achievement in relation to his/her 
potential ability? 
 
Answer:   
Iowa prohibits use of a severe discrepancy between intellectual ability and achievement for 
determining eligibility on the basis of SLD (41.307(1)(b).  
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The appropriate point of comparison in regards to determining both a child’s adequate achievement 
and adequate progress are the age/grade-level standards and expectations; not the child’s potential 
(A.W. vs Urbandale C.S.D., HAEA, IDOE, 2018).  State age/grade-level standards include such things 
as the Iowa Early Learning Standards, Iowa Core Standards, expectations included in student 
handbooks and unwritten classroom/school expectations. 
 
3.  Question:  Is the Specific Learning Disability label now required in Iowa?  
 
Answer:  No. If a child is evaluated under the procedures for Specific Learning Disability as outlined in 
41.307(1)-41.311(2) and found to be eligible and in need of special education in one of the academic 
areas related to Specific Learning Disability, the agency may classify the child as having a specific 
learning disability or as an eligible individual (41.307(3)).   
 
Nothing in IDEA or Iowa’s Rules for Special Education requires that children be classified by their 
disability so long as each child who has a disability listed in 34 CFR Section 300.8 and who, by reason 
of that disability, needs special education and related services is regarded as a child with a disability 
under Part B of the Act (34 C.F.R. 300.111(3); see also Letter from Ruth E. Ryder, Acting Director, 
Office of Special Education Programs, to Attorney David C. Roston (June 16, 2017)). As a condition 
for using a noncategorical system, Iowa’s noncategorical system must be as broad as the mandate in 
federal law.  While disability labels are not required, in very exceptional circumstances and given 
appropriate data, a team may decide that a child’s special education program would benefit from 
identifying a child based on a label.  See also Standard 6 of Iowa’s Eligibility & Evaluation Standards.   
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