
Before the Iowa Department of Education 

(Cite as 20 D.o.E. App. 11) 

_______________________________________________________________________ 

Phoenix Saffold,    : Docket #  4374 

 

 Petitioner,    : REFUSAL TO ISSUE 

       DECLARATORY ORDER 

To the Iowa Department of Education. : 

_______________________________________________________________________ 

 

 On or about the 22
nd

 day of June, 2001, a petition for declaratory order was 

received herein.  The precise question presented is, “When a child, currently enrolled 

under open enrollment in the Malcolm Price Laboratory School, moves from the resident 

district into the Cedar Falls Community School District but outside of the Price Lab 

attendance zone, is that child entitled to continuous open enrollment under 281 IAC 

17.8(6)?” 

 The undersigned finds that the petition does substantially comply with the form 

required by Iowa Code chapter 17A (Iowa Administrative Procedures Act) and 281 IAC 

chapter 3.  However, the Department does not have jurisdiction over the question 

presented in the petition. 

 Accepting the facts as presented in the petition, the Petitioner’s child open 

enrolled from the Waterloo Community School District to Malcolm Price Laboratory 

School (herein “PLS”).  PLS is operated by the Iowa Board of Regents, Iowa Code 

section 265.1, and is located wholly within the boundaries of the Cedar Falls Community 

School District.  The child’s parent and the child have now moved to Cedar Falls, but do 

not reside within an “attendance zone” for PLS.  PLS officials have notified the Petitioner 

that her child may not, therefore, attend PLS for the upcoming and subsequent school 

years under these facts. 
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 281 IAC 17.8(6) gives a parent of an open enrolled student three options when the 

district of residence changes.  The parent has the option of (1) open enrolling the child to 

another district, (2) enrolling the child in the new district of residence, or (3) leaving the 

child in the receiving district. 

 While not a “district”, PLS is a school to which students may be open enrolled.  

Iowa Code sections 257.6(1)(f) and 282.18(15) makes that clear.  However, 282.18(15) 

also states as follows: 

“The regents institution operating the laboratory school and the 

board of directors of the school district in the community in which 

the regents institution is located shall develop a student transfer 

policy designed to protect and promote the quality and integrity of 

the teacher education program at the laboratory school, the 

viability of the education program of the local school district in 

which the regents institution is located, and to indicate the order in 

which and reasons why requests to transfer to a laboratory school 

shall be considered. A laboratory school may deny a request for 

transfer under the policy.   A denial of a request to transfer under 

this paragraph is not subject to appeal under section 290.1 [appeals 

to State Board of Education].” 

 

PLS and the Cedar Falls district have such a policy, and it has been implemented 

here.  Authority to promulgate the policy lies with the Regents and the Cedar Falls board 

of education, not with the Iowa Department of Education.  The specific provisions of 

Iowa Code section 282.18(15) must be given priority over the general provisions of 281-

17.8(6).  Citizen’s Aide/Ombudsman v. Miller, 543 N.W.2d 899, 903 (Iowa 1996). 

 For the foregoing reasons, the Iowa Department of Education must decline to 

issue the requested declaratory order herein.  281 IAC 3.9(1)(3). 

_______________    _______________________________ 

Date      Ted Stilwill, Director 



 


