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Early Retirement 
 
Question:  Can the district offer early retirement incentives to employees?  
Answer:  Yes.  Iowa Code section 279.46 gives the district authority to 
implement an early retirement incentives program for employees by local board 
policy. 
 
Question:  Is the district required to provide early retirement incentives to 
employees who meet the qualifications of the law and want to participate in an 
incentive program?  
Answer:  No.  Iowa Code section 279.46 specifically grants to the board the 
discretion to determine if it will provide an early retirement incentive program. 
 
Question:  What are the requirements that must be met for early retirement?  
Answer:  The employee MUST: 

 Be the age specified in local board policy.  

 Notify the board prior to April 1.  

 Retire no later than the start of the following school calendar. 
 
Question:  Can an employee retire at some time other than after the school 
calendar ends and before the next school calendar begins?  
Answer:  Yes.  An employee can notify the board anytime in the fiscal year in 
which the employee will retire, as long as that notification is before April 1 of that 
same school year. In other words, the notification can be any day on or after July 



 

 

1 but before April 1.  The date of the employee's retirement can be any day after 
the notification to the board, as long as it is no earlier than July 1 of the fiscal 
year in which the notification is made and no later than the first day of the 
following school calendar.  In other words, the retirement can be any day on or 
after July 1 of the fiscal year but no later than the day before the teaching 
contracts begin for the next school year. This provides a retirement window of 
approximately 14 months. 
  
Question:  What if the board's current policy specifies employees must be at 
least age 59, but the board wants to change the minimum age to age 55?  Can 
employees apply before the policy is changed?  
Answer:  Yes.  The employee could preface the request for retirement “pending 
adoption of a district policy allowing the incentive.”  The board, however, must 
amend its current board policy and have it in effect on or before the employee's 
retirement date. 
 
Question:  May a district have a retirement plan that allows individuals to retire 
younger than age 55? 
Answer:  Yes.  
 
Question:  If an individual retired younger than age 55, may the costs of the 
incentive be paid from the Management Fund?  
Answer:  No.  The incentive costs for that individual would be paid from the 
General Fund. 
 
Question:  May the employee take early retirement from one district and go to 
another to work?  
Answer:  Iowa Public Employees’ Retirement System (IPERS) regulations would 
apply to the ability to continue working in another IPERS-covered setting. 
 
Question:  If the district currently offers an early retirement incentive program to 
employees, must it now allow employees beginning at 55 to participate if that age 
was not already included in the incentive program?  
Answer:  No.  The board has discretion to determine, by policy, at what age its 
program will begin and end.  The board must also abide by any federal laws, 
such as those regarding age discrimination. 
 
Question:  May the district levy in the Management Fund to pay a retirement 
incentive for retirees?  
Answer:  The district may include in the Management Fund levy an amount to 
pay the incentives for individuals who were age 55 or older at retirement.  The 
payments, if initially allowed from Management Fund, may be paid from the 
Management Fund until the entire incentive has been paid. 
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Question:  Must the district replace the retiring employee and must the district 
realize a savings on the replacement employee in order to pay retirement 
incentives from the Management Fund?  
Answer:  No.  Those requirements have been struck from the law.  
 
Question:  Does the payment for continuation of health or medical insurance 
coverage conflict with law and Attorney General Opinions determining that health 
and medical insurance programs may not be expended from the Management 
Fund?  
Answer:  No.  The law specifically allows continuation of health and medical 
insurance coverage when it is an incentive that is part of a board's early 
retirement incentive program adopted in compliance with Iowa Code section 
279.46. 
 
Question:  The date for certifying the next year's budget is April 15. Can the 
Management Fund be used to pay the incentives for employees who notify after 
July 1 and retire early enough in the fiscal year to receive a payment before June 
30?  
Answer:  Yes.  The district cannot increase the tax levy in the Management 
Fund after the certification date.  However, the district may amend its certified 
budget to increase expenditure levels.  The budget can be amended after the 
budget year begins on July 1 and until May 31 of the budget year.  The May 31 
date allows time for a protest hearing and decision by June 30 should the 
amendment be protested.  Districts may amend their budgets after May 31, but if 
the amendment is protested the amendment is void.  An amendment may not be 
necessary if the total anticipated expenditures in all budgeted funds for that 
budget control line (instruction, support services, non-instructional programs, or 
total other expenditures) will not exceed the amount originally certified.  The 
district could also pay for the incentive from the General Fund if it has sufficient 
budget authority. 
 
Question:  Must the district levy in the Management Fund to pay the early 
retirement incentives?  
Answer:  No.  The law states the district may levy in the Management Fund to 
pay the early retirement incentives of those individuals who retire and are at least 
55 years of age.  The district would also be able to pay the incentive for eligible 
employees from existing balances that are not otherwise restricted or committed 
in the Management Fund or the General Fund. 
 
Question:  On which date is the age limitation measured?  
Answer:  Age is measured on the actual date of retirement. 
 
Question:  What does "next following school calendar" mean?  
Answer: It means the individual must retire on or before the first day that 
teachers are required to be at school pursuant to their contracts. 

 



 

 

Question:  When an employee whose salary was accounted for in an Enterprise 
Fund, such as School Nutrition, takes early retirement under the district’s 
incentive plan, is that employee’s early retirement incentive required to be paid 
from the Enterprise Fund? 
Answer:  No.  The early retirement plan is a district policy for the entire district, 
not just those employees paid out of the General Fund.  Retirement incentives for 
Nutrition Fund employees who meet the criteria of Iowa Code section 279.46 can 
be paid from the Management Fund. 

Inventory 
 
Question:  May a district pay the cost of a physical inventory from the 
Management Fund if its property? 
Answer:  The district may pay for the cost from its Management Fund if the 
physical inventory is conducted solely for the purpose of insurance to protect 
against property loss.  If the district conducts physical inventories of its property 
for purposes other than insurance, such as for accounting or auditing purposes, 
the cost is paid from the General Fund.   
 

Vandalism 
 
Question:  May a district pay from the Management Fund a reward for 
information regarding vandals? 
Answer:  No.  For the same reasoning as the inventory response above, it would 
not be appropriate to use Management Fund for this purpose. 
 
The reward might be allowable from the General Fund if the board establishes a 
public purpose in stopping vandalism to school property.  The board is not giving 
away an “award,” which would be prohibited.  Instead, the board is purchasing a 
commodity(information).  The district would want to work with its attorney and 
auditor in determining if the reward is allowable and reasonable, and if the 
requirements of Iowa Code section 279.30 would require the individual receiving 
the reward be identified. 
 
 

Safety Equipment and Worker Compensation Insurance 
 
Question:  If our district participates in a Safe Schools program by providing 
shoes for workers in areas where worker compensation claims are high, would 
the cost of the shoes be an allowable cost from Management Fund? 
Answer:  Like the physical inventory question addressed previously, if the sole 
purpose of providing the shoes is a requirement of the insurance policy for 
worker compensation insurance, the cost could be a Management Fund cost.  If 
the shoes are not solely related to the insurance policy requirements, the cost 



 

 

would be a General Fund cost.  The shoes would follow the same rules as other 
uniforms:  If the district requires them and they are only appropriate for the 
purpose provided, the cost could be a district cost.  However, if the shoes are 
usable for general wear, it would be a cost to the employee. 
 

Deductibles 
 
Question:  May a district pay from the Management Fund the cost for repairs 
that was not paid by the insurance company because it was covered by the 
deductible? 
Answer:  Repairs cannot be paid from Management Fund.  However, the 
deductible portion of an insurance agreement is a cost related to the insurance 
agreement.  Costs that are not covered within the insurance agreement would 
not be costs related to an insurance agreement and would not be allowed from 
Management Fund.  A district could not choose to pay costs from Management 
Fund in lieu of submitting claims. 
 
In order to determine whether a cost is in fact related to the insurance 
agreement, the district would submit the claim to the insurance company.  If the 
insurance company rejects the claim as uncovered expense, the expenditure 
may not come from the Management Fund.  If the insurance company accepts 
the claim as allowable costs but does not pay because the costs are below the 
deductible limit, the district may do an interfund transfer from the Management 
Fund to the fund where the repair or replacement will occur.  The amount of the 
interfund transfer is the lesser of the actual cost of the repair/replacement or the 
deductible. 
 

Equipment Insurance 
 
Question:  Companies have approached the district saying the district can use 
its Management Fund for an insurance program that appears to be an equipment 
maintenance contract.  Is this an allowable cost from Management Fund? 
Answer:  Declaratory Order 23 DoE 130 discusses the key elements for 
determining whether or not a program is an insurance program.  Merely calling a 
program “insurance” does not make it so.  Transfer of risk to another party is a 
necessary element to be insurance. The Declaratory Order and the Iowa 
Supreme Court have stated an agreement is one of insurance if one party pays 
consideration to a second party in return for the second party assuming some 
specific risk for the first party.  The Governmental Accounting Standards Board 
(GASB) defines insurance as the transfer of risk of loss from one party to another 
party.  An agreement is not insurance if the risk ultimately remains with the 
district or if the only advantage to the agreement is to spread costs over time, 
similar to a budget billing plan.   
 



 

 

Judgments and Settlements 
 
Question:  How is a judgment or settlement defined for purposes of the 
Management Fund? 
Answer:  A judgment or settlement is allowed from the Management Fund if it is 
the cost of a final court judgment entered against the district or a settlement 
made (prior to the final court judgment) for a tort liability claim.  A settlement 
payable from the Management Fund would not include the results of mediation or 
arbitration decisions (i.e. contract negotiations) or agreements outside of court 
action to encourage an employee to leave, including paying off a contract. 
 

Levy Limits 
 
Question:  Is there a limit on the Management Fund levy? 
Answer:  There is not a statutory dollar limit or rate limit; however, the levy is not 
entirely unlimited.  The Management Fund levy is an annual levy certified by the 
board, not a multi-year levy approved by the voters.  School districts follow Iowa 
Code chapter 24 in regard to budgeting.  Section 24.3 requires the estimated 
budget include the amount proposed to be expended during the fiscal year next 
ensuing.  Section 24.5 requires that estimates be fully itemized and classified so 
as to show the amount required.  Section 24.8 states the amount of the 
difference between the receipts estimated from all sources other than taxation 
and the estimated expenditures for all purposes shall be the estimated amount to 
be raised by taxation upon the assessable property within the district for the next 
ensuing fiscal year.  Thus, if a district closely follows Iowa Code chapter 24, the 
levy is limited to generating the amount necessary to cover the excess of 
estimated actual expenditures for the budget year over the estimated revenues to 
be received from all other sources during the budget year (which would include 
carryover from the base year).  
 

Affordable Care Act 
 
Question:  Can the fees, referred to as “research fees” or “reinsurance fees” 
charged by an insurance company for each member enrolled in the district’s 
health insurance plan, be paid from the Management Fund? 
Answer:  No.  The costs are related to health insurance, and such costs are not 
allowed from the Management Fund. 
 

Pooled Insurance Programs 
 
Question:  A pooled group insurance product (self-funded) provides the option 
for a local agent, but at an additional cost.  The local agent would serve as the 
conduit between the district and the pool management, but the cost to do so is in 



 

 

addition to the pool cost.  Can that additional cost be paid from the Management 
Fund? 
Answer:  No.  The district would have the same insurance product with or 
without a local agent.  The fee for the local agent is not a requirement of the 
insurance agreement.  The fee would be a General Fund cost. 


