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Technical Support Q&A for Practitioner 
Preparation Programs 

This document will be updated with revisions as deemed necessary.  
Please send additional questions to idoe.edprep@iowa.gov 

House File 2545 - Review of Graduation Requirements, Standards, 
and Curriculum; Statewide Literacy Plan; Practitioner Preparation 
Programs; Social Studies Standards - Effective July 1, 2024 
Q: When will the Science of Reading requirements from HF 2545 section g be added to Chapter 79 
standards? 

A: The bill was effective July 1, 2024, and the Iowa Department of Education (Department) is working to 
support State Board of Education rulemaking as soon as possible this fall. 

Q: Will Chapter 79 reflect changes related to the recent legislation prohibiting “the instructional 
model commonly known as the three-cueing system”?  

A: Iowa Code supersedes the administrative rules, which take time to promulgate, and this bill was effective 
starting July 1, 2024. Rule updates will include the following statutory mandate, “...standards for practitioner 
preparation programs…shall not include instruction or practical application that is designed to teach students 
using the instructional model commonly known as the three-cueing system.” 

Senate File 2411 - Divisions I, II, IV, V - Work-based Learning, Career 
and Technical Education, Student Teacher Requirements, Last Dollar 
Scholarship Program - Varied Effective Dates 
Q: How does a candidate “bear the primary responsibility for planning, instruction, and assessment 
within the classroom during the student teaching experience”? 

A: If a candidate has previously served as a paraeducator or a substitute that meets the appropriate 
conditions (i.e., co-teaching, teaching feedback, grade level and content) and secured approvals (i.e., 
program approval, administrator/supervisor approval from previous experiences), “a student shall be credited 
a minimum of one week, but not more than ten weeks” toward the 14 week student teaching requirement and 
will be expected to “bear primary responsibility for planning, instruction, and assessment” for either four 
weeks or the remaining weeks of student teaching.   

Q: What is required when documenting alignment of paraeducator work, student teaching and 
endorsements? 

A: Programs must collect evidence of prior experience in either Pathway A or Pathway B. 

• Pathway A: work experience as a substitute teacher or paraeducator and paraeducators registered 
apprenticeship grant 

• Pathway B: work experience as a paraeducator 

Evidence must show that the experience was completed under the supervision of an appropriately licensed 
teacher in the appropriate content area and grade level. 

  

mailto:idoe.edprep@iowa.gov
https://www.legis.iowa.gov/legislation/BillBook?ga=90&ba=hf2545
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https://www.legis.iowa.gov/legislation/BillBook?ga=90&ba=sf2411
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Q: How can substitute teaching meet the requirement of student teaching? 

A: Substitute teaching will meet the criteria ONLY if it meets the specific requirements outlined in the bill. 
There are situations where substitute teaching experiences include appropriately licensed teachers, content 
area and grade level that a program may accept (i.e., substitute teaching in a co-teaching environment). 

Q: What counts as time in the classroom for paraeducators if the candidate is one-on-one with a 
student? Can candidates count both of the following: (1) time in general education classrooms with 
the student and (2) time in a special education classroom with the special education teacher? 

A: Any qualifying experience that meets the specific requirements listed in the bill would be acceptable for 
student teaching. As a reminder, the experience must have been in a classroom of an appropriately licensed 
teacher in an area and grade level that the candidate is being endorsed. 

Q: Can time in special education classrooms with the special education teacher be counted towards 
student teaching? 

A: Yes, time in a special education small group instructional setting or one-on-one classroom may be 
counted as long as it is at an appropriate grade level and meets the other criteria listed under the appropriate 
pathway. 

Q: What if the candidate meets the requirements in the bill, but the building administrator or the 
cooperating teachers do not believe the candidate is well prepared and needs additional 
experiences? 

A: To ensure appropriate alignment and to inform decisions, programs should collect evidence (i.e., 
cooperating teacher, teacher of record or administrator assessment or feedback) and local education agency 
signatures on forms regarding the setting where candidates served as a paraeducator or substitute. Program 
completion checkpoints are an institutional decision, and the program may ask for evaluation or other forms 
that provide evidence of preparation to move to the next checkpoint as described in Iowa Administrative 
Code (79.13(3)). 

Q: In regards to the following legislation, "A student shall be credited a minimum of one week, but 
not more than ten weeks, of prior work experience as a substitute teacher or a paraeducator, 
including prior experience under the teacher and paraeducator registered apprenticeship program, 
toward the requirements associated with the fourteen-week student teaching requirement." (SF 2411, 
Division III, Sec. 15, 2a) what body makes these decisions and what is the criteria (i.e., type, recency, 
how long, full-time)? 

A: The program will determine the number of weeks (minimum of one week, but no more than ten weeks) 
based on candidate assessment of verified prior work that meets the requirements of each pathway and the 
candidate’s endorsement area. If the candidate needs additional experiences in any of the endorsements, 
collecting appropriate evidence and measures to determine if additional hours would be needed is important. 
Consider building a decision-making tool or rubric that is clear to candidates, district stakeholders, faculty and 
advisers. Documentation must be detailed, complete and include school administrator signatures. 

Q: "...shall be credited..." Can one-on-one work in a special education classroom count towards 
student teaching? Does the program need to verify the prior experience? Does the program need to 
record what has been credited? 

A: “In the classroom" there is a level of one-one support for special education candidates that can be 
accepted. In short, if the candidate would be engaging in the same experience for their student teaching, that 
time can count. The program needs to verify cooperating teachers are appropriately licensed in the subject 
area and grade level endorsement for which the candidate is being prepared. The program completion 
requirements, within the program’s outlined checkpoints, need to be met. When programs grant credit for 
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prior experience, consider checking on HLC or other regional accrediting agency requirements and ensuring 
the candidate receives appropriate experience/credit. 

Q: "The student's prior work experience took place in the classroom of a cooperating teacher who is 
appropriately licensed in the subject area and grade level endorsement for which the student is being 
prepared." (SF 2411, Div III, Sec. 15, 2a). How is "in the classroom" interpreted? 

A: The requirements are exactly as stated in Chapter 79. A cooperating teacher’s mentorship is required 
similar to student teaching. Programs should award credit toward student teaching based on code. A 
suggestion for programs includes documenting the unit’s policy and procedure in determining prior 
experience and communicating it broadly with candidates and partnering districts. Programs should keep 
documentation of the processes and decisions in candidates’ records. 

Q: How do cooperating teachers receive credits for mentoring a student teacher under the new law? 

BoEE A: Requirements for obtaining renewal credits for serving as a cooperating teacher have not changed. 

Q: Would experience as a Literacy Tutor for United Way of Iowa ReadingCorps Program count for 
prior work experience as a paraeducator? 

A: A paraeducator may not provide instruction unless under supervision and with the permission of the 
teacher of record in a classroom in an accredited school. 

Q: What are the implications of this bill, if a district hires a student teacher as a substitute teacher, to 
be mentored for four weeks and then serve as a substitute in an unfilled position? 

A: If a district wants to hire a student teacher as a long-term substitute, the educator preparation program 
must clarify the remaining student teaching requirements that must be completed prior to serving as a long-
term substitute. During the period that the candidate completes the needed student teaching requirements, 
the district will commit to providing an appropriately licensed cooperating teacher who can mentor the 
candidate in the appropriate content area and grade level. Student teaching requirements must be completed 
prior to the student teacher’s employment as a long-term substitute. 

Q: What if a candidate has multiple endorsement areas resulting in the need to split student teaching 
into three or more required experiences? 

A: If accepted prior experience occurred in one of the endorsement areas, consider placing the candidate in 
the remaining areas for which that candidate has not obtained approved experience for the remainder of 
student teaching. 

House File 255 - Teacher Intern License, Temporary Initial Teaching 
License - Effective July 1, 2024 
Q: Can a teacher intern candidate be admitted and complete coursework requirements if the 
candidate does not have a job offer?  

A: A job offer is required before admission to the intern program and being recommended for a teacher intern 
license. For candidates requiring coursework prior to the intern portion, consider adding a checkpoint to 
engage those teacher intern candidates in coursework prior to the next checkpoint where the candidate 
would be admitted to the program requiring a job offer. Programs may choose to have several pathways for 
teacher intern candidates to manage candidates in endorsement areas requiring coursework first (i.e., 
special education) or candidates without a job offer. Another option is to develop a pre-admission process. 

  

https://www.legis.iowa.gov/legislation/BillBook?ga=90&ba=hf255
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House File 2618 - Elementary Literacy in Teacher Preparation 
Programs, Personalized Reading Plans, Retention Requests - 
Effective July 1, 2024 
Q: What is the name of the assessment required by HF 2618? Where can programs learn more about 
the assessment and is this the only assessment allowed? 

A: The assessment is available through Pearson to utilize the Foundations of Reading assessment, as 
required in the legislation. The Department will share additional resources for Educator Preparation 
Programs, and candidates on the Department’s Practitioner Preparation webpage. 

Q: What candidates must take the assessment? 

A: The assessment will be required of candidates earning the following endorsements: 

• K-6 Teacher Elementary Classroom, Endorsement 102 
• K-8 Reading, Endorsement 148 
• PK-K Teacher, PreKindergarten-Kindergarten Classroom, Endorsement 103 
• Birth-Grade 3 Inclusive Settings, Endorsement 1001 
• K-8 Instructional Strategist I: Mild/Moderate, Endorsement 260 

The following endorsements are expected to be added to the list in the future. The Department will 
communicate any additions to the endorsement list. 

• K-12 Instructional strategist I and II: ALL, Endorsement 259 
• PK-K Early Childhood Special Education, Endorsement 262 
• K-12 Instructional Strategist II: BD/LD, Endorsement 263 
• K-12 Instructional Strategist II: ID, Endorsement 264 

Q: Will Pearson add test centers? There are only 11 that are primarily located in Southeast Iowa. 

A: Pearson will be offering additional testing centers and online test taking options. The Department will 
publish a list of Pearson testing centers in Iowa and border states, and additional resources on the 
Department’s Foundations of Reading Test webpage. 

Q: Who will pay for the Foundations of Reading assessment?  

A: The bill requires that Educator Preparation Programs administer the test. Whether the Educator 
Preparation Program funds the assessment or passes those costs onto the candidate is determined by the 
program. 

Q: What is the timeline for implementation? 

A: Timeline 

• Fall 2024: Training with Pearson to onboard Educator Preparation Programs. Educator Preparation 
Programs prepare for implementation and remediation. Pearson will build additional needed capacity. 

• January 2025: Candidates in the endorsement areas determined by the Department, begin to take 
the assessment. Educator Preparation Programs determine at what point in the program the 
assessment needs to be completed (consider adding the requirement within program checkpoints). 
While programs can decide at what point in the program the assessment is administered, it is 
recommended to require completion during or after the reading methods courses, and before the 
candidate student teaches. This time frame allows for candidates to retake the assessment after 
remediation. 

https://www.legis.iowa.gov/legislation/BillBook?ga=90&ba=hf2618
https://www.legis.iowa.gov/legislation/BillBook?ga=90&ba=HF%202618
https://www.pearsonassessments.com/large-scale-assessments/k-12-large-scale-assessments/teacher-licensure---performance-assessment/foundations-of-reading.html
https://educate.iowa.gov/pk-12/educator-quality/practitioner-preparation
https://educate.iowa.gov/pk-12/educator-quality/practitioner-preparation/foundations-reading-test
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• March 2025: Programs will respond to questions in the annual report about the Foundations of 
Reading assessment such as: 

o Describe ongoing efforts to align your program to standards related to implementation of 
Science of Reading practices as required by HF 2545. Program syllabi will be requested and 
reviewed by the Department ensuring alignment to the new code.  

o Describe when in your program students will take the assessment. (This might vary from year 
1 to year 2 of implementation. Consider when the best opportunities may be for remediation 
and retakes.)  

o What is your program policy for remediation for those who might not pass the assessment? 
• Aug. 1, 2025 

o Programs report scores from Jan. 1 - July 30, 2025 on Aug. 1, 2025. 
o Programs report remediation efforts and opportunities created for the candidates to pass the 

test. 

Q: Is there a required passing score? What if candidates do not pass the assessment and what is 
considered remediation? 

A: The passing score set by the Department, as legislatively required for data reporting, is 240 (national 
benchmark). The Educator Preparation Programs shall report to the Department no later than the first of 
August annually, in the form and manner prescribed by the Department, the percentage of students whose 
scores on the assessment administered during the prior school year were above, at and below the passing 
score, and shall report any services or opportunities to retake the assessment the institution may make 
available to a student who scored below 240 in the assessment. The Department shall compile the reports 
submitted under this subparagraph and publish on the Department's internet site the compiled reports related 
to students enrolled in the practitioner preparation program who plan to teach in kindergarten through grade 
six.   

The bill requires that the institution report services (remediation) or opportunities to retake the assessment 
that the institution may make available to a student who scored below 240 in the assessment.  

Q: What resources are available to help programs develop curriculum that is aligned to the 
assessment? 

A: The Department’s Foundations of Reading Test webpage includes resources for curriculum development 
and syllabi refinement. Several examples of resources are included below. 

• Framework from Pearson related to content on Foundations of Reading assessment 
• Educator Preparation Literacy Standards 
• Literacy Curriculum Review and Self Analysis Tool 
• Syllabi Refinement Resource 

Q: What materials are available to help candidates prepare (i.e., study guide) and for candidates who 
are struggling? 

A: The Department’s Foundations of Reading Test webpage provides resources from Pearson that includes 
a free practice assessment alongside other preparation materials. In addition, remediation resources will also 
be linked (i.e., Iowa Reading Research Center modules, Pearson’s Annotated Bibliography) 

Q: Will the Educational Testing Service assessment be authorized, or will Pearson be the sole 
provider for the Foundations of Reading assessment? 

A: Only Pearson is authorized to administer this test as Pearson is the sole holder of the specific assessment 
required in the bill. 

Q: Can candidates take the assessment now? 

https://educate.iowa.gov/pk-12/educator-quality/practitioner-preparation/foundations-reading-test
https://educate.iowa.gov/pk-12/educator-quality/practitioner-preparation/foundations-reading-test
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A: Yes, candidates can take the assessment and use the resources. However, since Pearson has not yet 
completed the website build, which includes preparation programs, there will not be a reporting option. 

Q: Where can I find Pearson’s resources? 

A: All testing resources (testing windows, list of locations, etc.) are available on the Department’s 
Foundations of Reading Test webpage. Department consultants, especially Stephanie TeKippe and Lindsay 
Harrison, will work with programs to provide additional resources as programs update curriculum and need 
additional resources aligned with PK-12 practices. 

Contact Pearson directly by emailing Lauren Zielenski at lauren.zielenski@pearson.com. 

Q: Can the program require candidates to pass the test before being recommended for licensure? 

A: The Law does not require candidates to pass the test. If the program requires the candidates to pass the 
test before being recommended for license, consider clear communication regarding the program 
requirements with the candidates and providing resources and support for the candidates to achieve a 
passing score. 

Q: Are in-service teachers required to take the Foundation of Reading assessment when adding 
endorsements? 
A: No, in-service and licensed teachers are NOT required to take the Foundation of Reading assessment 
when adding endorsements. 

 

https://educate.iowa.gov/pk-12/educator-quality/practitioner-preparation/foundations-reading-test
https://educate.iowa.gov/pk-12/educator-quality/practitioner-preparation/foundations-reading-test
mailto:lauren.zielenski@pearson.com
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